Hakeri srušili sustav HT-a’

00

HAKERI: ‘MI SMO SRUŠILI SUSTAV HT-a’ Ponovno uspostavljen normalan rad sustava, policija nije zaprimila prijavu o napadu

NAPAD_924827S1Intenzivno radimo na rješavanju poteškoća te se ispričavamo radi eventualnih neugodnosti, objavio je Hrvatski Telekom

NOVO 13:38 Od 13 sati u potpunosti je normaliziran telekomunikacijski promet u zemlji, a uzroci poteškoća bit će poznati nakon detaljne analize stručnjaka, priopćeno je u utorak iz Hrvatskog telekoma (HT).

Kako navode, u ranim jutarnjim satima došlo je do poteškoća u korištenju telekomunikacijskih usluga HT-a.

“Za vrijeme trajanja poteškoća ni u jednom trenutku nije bilo potpunog prekida telekomunikacijskih usluga. Uzroci će biti poznati nakon detaljne analize stručnjaka HT-a i partnera. Stručnjaci HT-a i Ericssona odmah su pristupili otklanjanju poteškoća. Za hitnu službu 112 preusmjeravanjem je osigurana nesmetana dostupnost”, navodi se u priopćenju.

Iz HT-a se ispričavaju svima koji su imali poteškoća u korištenju njihovih usluga.

Poteškoće u mrežama HT-a uzrokovale su u utorak brojne probleme, među ostalim s uslugama Porezne uprave, na bankomatima i pri plaćanju karticama, a probleme u poslovanju imali su i Hrvatska pošta, Zagrebačka burza i druge službe, primjerice taksi operateri.

Porezna uprava izvijestila je da zbog tehničkih poteškoća njezin sustav nije u mogućnosti osigurati pružanje redovnih usluga poreznim obveznicima. No ističu kako je primjerice kod fiskalizacije računa, zakonom predviđeno postupanje u ovakvim situacijama, pa sustav fiskalizacije nije ugrožen.

Naime, u slučaju prekida uspostavljene elektroničke veze, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisuje da obveznik fiskalizacije izdaje račune za promet u gotovini s propisanim sadržajem, dakle s vremenom izdavanja računa, oznakom operatera, oznakom načina plaćanja računa te zaštitnim kodom izdavatelja računa (ZKI), ali bez podataka o jedinstvenom identifikatoru računa (JIR).

“Obveznik fiskalizacije dužan je u roku od dva dana, računajući od dana u kojemu je došlo do prekida veze, uspostaviti elektroničku vezu te dostaviti sve izdane račune. Porezna uprava će svim tako dostavljenim računima odrediti JIR te ga dostaviti obvezniku fiskalizacije kao potvrdu o zaprimljenosti naknadno dostavljenih računa, a sve putem naknadno uspostavljene elektroničke veze”, ističu iz Porezne uprave.

Tehnički su se problemi odrazili i na poslovanje banaka, pa tako iz Zagrebačke banke navode kako tijekom protekle noći i jutra, nije bilo mogućnosti korištenja njihovih bankomata, poslovnica i POS uređaja, a službene telefonske linije banke su u tom vremenu bile nedostupne. Iz Privredne banke Zagreb, pak, navode kako u njihovoj mreži dolazi do povremenih poteškoće u radu pojedinih poslovnica, bankomata i POS uređaja.

Zbog poteškoća s podatkovnim prometom, Hrvatska pošta nije bila u mogućnosti pružati uslugu u dijelu svojih poštanskih ureda.

Problema je imala i Zagrebačka burza koja je odgodila početak trgovanja.

Nedostupnost fiksne i mobilne mreže odrazila se i na rad taxi operatera.

Tako su iz tvrtki Taxi Cammeo izvijestili da su se noćas oko 1,50 sati počeli pojavljivati problemi u radu fiksne i mobilne mreže, zbog čega su se u toj tvrtki susreli s poteškoćama u pružanju usluga.

Klijenti su tako otežano ostvarivali komunikaciju s Taxi Cammeom putem poziva na jedinstveni telefonski broj 1212, a nije radila ni mobilna aplikacija Taxi Cammea.

Iako su dva hakerska entiteta, Cyber sekcija Narodnooslobodilačkog fronta i KuNaNeT, preuzeli ‘zasluge’ za prekid usluge, zagrebačka policija nije zaprimila nikakvu prijavu od HT-a.


12:51 – Cyber sekcija Narodnooslobodilačkog fronta preuzela je punu odgovornost za napad na Hrvatski telekom. Tvrde da su napad izveli jer se bore protiv kapitalizma te za uspostavu samoupravnog socijalističkog društva. No, i na Twitteru KuNaNeT stoji poruka kako oni stoje iza DDoS napada, a nije poznato jesu li te dvije hakerske skupine povezane.


11:12 – Iako su iz Hrvatskog Talekoma ranije jutros izvijestili da se nadaju da će problemi biti riješeni do 10.30 sati, što se nije dogodilo, iznova kažu da i dalje trenutno najbolji stručnjaci Ericssona Nikole Tesle i HT-a rješavaju problem.

Jedino pozivi na broj 112 normalno funkcioniraju.

U međuvremenu, i Porezna uprava izvijestila je da zbog tehničkih poteškoća u HT-u sustav Porezne Uprave nije u mogućnosti osigurati pružanje redovnih usluga poreznim obveznicima. Radi se na otklanjanju problema te će vijest o uspostavi normalnog pružanja usluga poreznim obveznicima biti objavljena na stranicama Porezne Uprave, navodi se u priopćenju.

Zbog tih poteškoća danas nije počela s radom niti Zagrebačka burza.


Problemi s mrežom Hrvatskog Telekoma pojavili su se u utorak u 2.50 sati ujutro u gotovo cijeloj zemlji zbog prekida velikog broja veza u telekom mreži. Problema ima s uspostavom svih mobilnih poziva (s predbrojevima 098, 099 i 097), kao i fiksnih poziva te s pristupom internetu.

Ima problema i pri uspostavi poziva prema žurnim službama, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Na benzinskim crpkama i trgovinama u Zagrebu ne prolaze kartice, a i bankomati, koji imaju veze preko HT-a, ne isplaćuju novac.

‘Trenutno su zabilježene poteškoće u korištenju telekomunikacijskih usluga. Intenzivno radimo na njihovom rješavanju te se ispričavamo radi eventualnih neugodnosti. Unaprijed vam se ispričavamo i zbog dužeg čekanja na odgovor’, objavio je Hrvatski Telekom na svojoj Facebook stranici.

– Mama mi hitnu nije mogla dobiti. Još uvijek ne znam što se dešava kod nje i luda sam. Očekujem smanjenje računa ovaj mjesec. Ovo što danas zbog vas prolazim je prava kalvarija, napisala je korisnica Martina na Facebook stranici HT-a.

Problemi bi mogli biti riješeni do 10.30 sati, doznaje Hina od Andreja Vujića iz Odjela korporativnih komunikacija HT-a.


Izvor : Jutarnji List

0 misli o “Hakeri srušili sustav HT-a’”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas

SLUČAJNI VIC

RSS Najnovije vijesti

lipanj 2017
P U S Č P S N
« kol.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930